POGLEDAJTE NEVIĐENI SKANDAL U AUSTRIJSKOM PARLAMENTU

POGLEDAJTE NEVIĐENI SKANDAL U AUSTRIJSKOM PARLAMENTU

Tijekom virtualnog obraćanja ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u četvrtak, zastupnici krajnje desnice u Austriji napustili su sjednicu donjeg doma parlamenta, navodeći kao razlog “kršenje” statusa neutralnosti Austrije.

Prema ORF-u, kada je Zelenski započeo svoje video obraćanje, članovi Slobodarske stranke Austrije (FPO) napustili su svoja mjesta i na svojim stolovima ostavili kartice s logom stranke i izrazom “prostor za mir”.

Stranka je u video poruci objavljenoj na svom Twitteru u četvrtak izjavila: Doista za nedostatak pristranosti, ne za ratno huškanje.” Nekoliko dana ranije, FPO je objavio upozorenje da će organizirati neku vrstu prosvjeda protiv virtualne adrese koju Ukrajinski predsjednik dao je austrijskom parlamentu.

U izjavi objavljenoj u utorak, čelnik FPO-a Herbert Kickl izjavio je: “Žalosno je što je FPO jedina stranka u parlamentu koja ozbiljno shvaća našu vječnu neutralnost, čime se također zalaže za mir.” Rekao je i da oporbene stranke i austrijska vlada djeluju “jednostrano”. pomoć sukobljenoj strani

Zelenski je u svom govoru rekao da je “važno ne biti moralno neutralan prema zlu” i zahvalio Austriji na pružanju humanitarne pomoći i potpori za projekte poput razminiranja. Austrija ne isporučuje oružje Ukrajini i nije članica NATO-a. No, Ukrajina je uz humanitarnu pomoć civilima dala i kacige i zaštitne prsluke.

Austrijski kancelar Karl Nehmer je prošle nedjelje na Twitteru naglasio nedostatak pristranosti statusa svoje zemlje i rekao da, unatoč činjenici da je njegova nacija vojno nestranačka, “shvaćamo da moramo pomoći tamo gdje se događaju sramota i zločini”.

U prošlosti je FPO njegovao bliske veze s Rusijom. Stranka je 2016. sklopila sporazum o suradnji s Jedinstvenom Rusijom, konzervativnom strankom koja kontrolira većinu u ruskom parlamentu. Prema CNN-u, ruski predsjednik Vladimir Putin primijećen je na vjenčanju Karin Knejsl u Austriji 2018. godine kao gost članice FPO-a i tadašnje austrijske ministrice vanjskih poslova.

admina