Balkan news

POGLEDAJTE KOJU GRESKU SVI MI PRAVIMO!

By  | 

Nitko ne bi pretpostavio da jedno od naših omiljenih pića može imati tako snažan učinak na jetru.

Kava je jedan od mojih omiljenih napitaka i neizostavni dio moje jutarnje rutine. Kava je često predmet istraživanja zbog snažnog djelovanja koje ima zahvaljujući osnovnom sastojku, kofeinu.

Neke su studije pokazale da može smanjiti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa te utjecati na zdravlje jetre, a uz to trenutno podiže energiju i razbuđuje nas.

Dokazano je da kava djeluje hepatoprotektivno, što znači da sprječava oštećenje jetre. Mondo piše da prije nego što saznate kako sve kava utječe na jetru, imajte na umu da se to odnosi samo na čistu crnu kavu i da sve što dodate može ublažiti njezino djelovanje.

Smatra se da kava sprječava fibrozu jetre. Fibroza jetre ozbiljno je zdravstveno stanje uzrokovano nakupljanjem ožiljnog tkiva na jetri. To s vremenom počinje utjecati na rad jetre, ali u svojim ranim fazama fibroza se može “preokrenuti” promjenom načina života i uzimanjem dovoljno lijekova.

Redovita konzumacija kave (i čaja), prema jednoj studiji objavljenoj u Journal of Hepatology, pomaže u smanjenju rizika od fibroze jetre. Čvrstoća jetre može se mjeriti kako bi se provjerila postoji li fibroza, a ova je studija otkrila da je kavopijama organ bio “mekši”.