Balkan news

POGLEDAJTE KOJA ZMIJA JE CUVAR KUCE I ZASTO JE NE SMIJETE UBITI

By  | 

Slavenski narod nas poučava da svaka kuća ima svoju zmiju koja se zove – zmija vratarka

Zmija čuvarica se pojavljuje kao legendarna životinja i uglavnom se nalazi u prizemlju kuće ili u ognjištu. Prihvaćeno je da se zmija čuvarica obraća ili preteči obitelji, odnosno glavnom prethodniku koji je tu obitelj uokvirio, ili je u pojedinim dijelovima najzaslužniji bio rodonačelnik i koji se nekako družio.

Zmija čuvarica bila je dobrodošla na večeru pod pretpostavkom da je obitelj u teškoj situaciji.

Zmija čuvarica bila je tipično bijela, no u pojedinim dijelovima se zamišljalo da je crna.

Rijetko se pojavljivala. Prisutnost zmije čuvarice u kući ili dvorištu značilo bi da će se dogoditi užasna prilika za obitelj. U tom smislu, zmija čuvarica igrala je ulogu opreza ukućanima u nekim groznim prilikama.

Prisutnost zmije čuvarice općenito je upozoravala na đavolski duh, dok se nije činilo kada bi se trebale dogoditi dobre prilike za obitelj. To je impliciralo da je ona navjestila strašne vijesti. Ta užasna prilika mogla bi se pogoršati pod pretpostavkom da je zmija ubijena. Kako su se pojedinci bojali zmije, često se događalo da je ubijena. U slučaju da je ubijena, to bi bila izuzetna uvreda za prethodnike. Time bi se ubio rodonačelnik, a počinjena nedjela bila bi na razini orijentacije. Odmazda od predaka bila bi približavanje smrti jednog od obiteljskih pojedinaca.

Zmija se obraća simboličnom stvorenju genealoške frakcije. Kao prethodnici bili su pojedinci koji su mogli biti veliki, strašni i ponekad tašti, tako je mogla biti i zmija. Dakle, ne govori o pozitivnom ili negativnom legendarnom biću, kao što nisu božanska bića koja su imala ljudske kvalitete i ona će djelovati ovisno o događaju.

Međutim, osobnost Glasnika zlih događaja zapravo je potvrda da legendarni prethodnik treba pomoći svojoj obitelji naglašavajući prigodu koja će se dogoditi ili bi se mogla dogoditi. U slučaju da je obitelj mogla shvatiti što se s tim događa, mogla bi se držati podalje od te strašne prilike.