Balkan news

POGLEDAJTE KOJA 4 UREĐAJA U STANU VAM MOGU SMANJITI 20 POSTO RACUNA ZA STRUJU

By  | 

Zoran Lakićević kaže da je Služba za energetiku prošle godine prihvatila Javni aranžman za energetsku učinkovitost, kao i da on uključuje razne mjere – zamjenu stolarije, postavljanje solarnih punjača, a uz ostalo i mjere iz sredstava pričuve.

Uz četiri gadgeta sredstva ulaganja čak 20%

Što se tiče prijedloga za pričuvu u obiteljima, Lakićević kaže da se oni odnose na četiri primarna gadgeta koja koristimo.

“To su grijač, perilica odjeće, pećnica i hladnjak. Svaki od ovih gadgeta pod uvjetom da smo smanjili temperaturu u isparivaču za jedan dio, pod pretpostavkom da smo se usredotočili na kuhanje, pod pretpostavkom da smo promijenili temperaturu u hladnjaku na četiri stupnja – svaki bismo mogli uštedjeti pet posto energije”, dodaje.

Naglašava da kada se zbroje sredstva pričuve svakog od četiri gadgeta, to je 20 posto sredstava pričuve.

“Za početak, imate račun koji je 20% niži, uz sadašnja ograničenja, tako da možete dobiti 20 posto popusta za uštedu 20% energije. Pretpostavimo, slučajno da normalni račun za struju u Srbiji je 5.000, vaš račun bi bio ova sredstva rezerve 3.000 dinara“, kaže Lakićević.

Da bi nam računi bili manji, gadgete trebamo uključiti kada je struja skromna.

– Svaki stanovnik može na svom brojilu provjeriti kada mu klin ide gore ili dolje, tako da može točno provjeriti to vrijeme – kaže Lakićević.

U trenutku kada ga pitaju što bi još trebalo biti moguće, on navodi da je zamjena svjetala vitalna kako na otvorenom, tako iu obiteljima.

“Pogonska svjetla troše višestruko manje energije i traju pet do dosta duže”, rekao je Lakićević.