Balkan news

POGLEDAJTE KO SMIJE, A KO NE SMIJE DA JEDE PŠENIČNO BRAŠNO

By  | 

Specijalist Vojislav Perišić otkrio je kako biti svjestan ako imate predrasude o glutenu, tim više o pšeničnom brašnu!

Celijakija ili netrpeljivost prema glutenu mogu izazvati pustoš u tijelu. Gastroenterolog dr. sc. Vojislav Perišić otkrio je koliko su pšenično i bijelo brašno štetni za određene osobe te kako uočiti nuspojave.

Na početku je aludirao na to da 12% Amerikanaca jede hranu bez glutena i nema celijakiju, dok on osobno već 10 godina jede samo kruh od heljde.

“Osim glutena, u brašnu postoje dodatni spojevi koji mogu iritirati određene pojedince, primjerice fermentabilni škrob, koji se također nalazi u pivu od pšeničnog brašna”, smislio je dr. Voja.

Naime, temeljni krivac za to je ciklus sazrijevanja u probavnim organima – promjena škroba, posebice šećera, u alkohole, kiseline, aldehide, ketone i plinove. Kao što je sam stručnjak rekao, ovo pitanje još uvijek stoji u zraku bilo kojim istraživanjem istraživačkog centra, od nedavno. Konkretno, nedavno je pronađena još jedna strategija za odlučivanje imate li ovo zdravstveno stanje, a to je pregled izdisaja plinova u zraku. Što se s njim događa?

“Trebalo bi nakon gozbe otići u istraživački centar gdje bi ispuhali zrak iz pluća i želuca”, rekao je i dodao da ako se pregledom povise metan, vodik i ugljični dioksid, to implicira da generalno ne volite sazrijevanje. škrobova. Naposljetku je primijetio da je heljda “vladarica žitarica”, budući da ne ovisi o sazrijevanju.

Bez obzira na ovaj problem, pšenično brašno također može uzrokovati osjetljivost, ali bez koprivnjače, neuobičajene želučane tegobe sada su prisutne, sve u svemu. On je također povezao netrpeljivost prema glutenu s mentalnim problemima, koji mogu negativno utjecati na djecu uzrokujući povećanu hiperaktivnost, inače nazvanu ADHD.