POGLEDAJTE KAKO SE LJETOVALO U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI: Ovako je izgledao odmor na Jadranu, slike koje do sada niste vidjeli (FOTO) - Strong Woman

Balkan news

POGLEDAJTE KAKO SE LJETOVALO U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI: Ovako je izgledao odmor na Jadranu, slike koje do sada niste vidjeli (FOTO)

By  | 

Odmor u bivšoj Jugoslaviji često se romantizira kao vrijeme kada je svako mogao uživati u luksuzu barem sedam dana tokom ljeta, provodeći vrijeme na nekom odmaralištu duž Jadranske obale. Međutim, danas je situacija znatno drugačija, jer je odmor za cijelu porodicu postao prilično skup poduhvat za prosječan džep.

Interesantno je napomenuti da koncept ljetnog hedonizma nije bio tako prisutan sve do šezdesetih godina, kada su vlasti poticale radnike da uzmu odmor i provedu ga na Jadranu kako bi se aktivirali i opustili. Dok su destinacije u inostranstvu ostajale nedostižne, domaće destinacije su tih godina počele biti predstavljene kao luksuzne poput Cannesa, Saint Tropeza i Monte Carla.

Dok su se neki mladi u to vrijeme upuštali u omladinske radne akcije tokom ljetnih praznika, država je osiguravala da djeca roditelja slabijeg imovinskog stanja imaju priliku da odu na more.

Slike u nastavku daju uvid u tu atmosferu.