PECKA VAS DOK MOKRITE - TO ZNAČI SAMO JEDNO: - Strong Woman

Balkan news

PECKA VAS DOK MOKRITE – TO ZNAČI SAMO JEDNO:

By  | 

Stalna potreba za mokrenjem, žderanje pri mokrenju, mučenje u donjem dijelu leđa, užasan miris mokrenja, kao i bol u blizini stidne kosti samo su dio nuspojava stanja koje najčešće pogađa žene. Očito, govorimo o pogoršanju mokraćnog mjehura.

Više od 75% žena barem jednom u životu ima pogoršanje mjehura ili cistitis, a prema tome su znatno nemoćnije od muškaraca zbog posebne građe i položaja urogenitalnog okvira.

Točnije, uretra kod žena nalazi se krajnje blizu vaginalnog otvora i otvora u središtu stražnjice i stoga je nemoćnija za razvoj mikroskopskih organizama nego kod muškaraca. To je razlog zašto se dame često bore s ovim nimalo lijepim stanjem koje doista može otežati svakodnevni život.

Mikrobi uzrokuju iritaciju

Primarijus dr. Dalibor Čičin-Šain, cijenjeni magistar urologije, otkrio nam je kako nastaje iritacija mokraćnog mjehura i što učiniti ako posumnjamo na iritaciju.

Bakterija Escherichia coli vrlo je normalan uzrok mikroba mokraćnog sustava. Ima svoje mjesto kod skupljanja koliformnih mikroskopskih organizama, primjerice onih koji žive u probavnom traktu (Enterococcus, Enterobacter i tako dalje.). Postojanost E. coli u urinu se češće viđa kod žena nego kod muškaraca. Redovite nuspojave su stalna želja za mokrenjem, iscrpljivanje i mučenje, ponekad s krvlju u mokraći. Nalaz mikroorganizama u mokraći, a praktički bez nuspojava iritacije, naziva se asimptomatska bakteriurija, kaže dr. Čičin-Šain.

Pogoršanje mokraćnog mjehura najčešće se događa slučajno kada je žena bila privedena hladnoći ili nakon spolnog odnosa, zbog izraženije otvorenosti mikroorganizmima, a općenito se radi o trenutnom poremećaju mokraćnog mjehura.

Pijte do osam čaša vode dnevno, mokrite svaka 2 do 4 sata, hidrirajte se prije i dva nakon seksa, odaberite tuširanje umjesto umivanja i, ako je bitno, promijenite kontracepciju.

U slučaju da su sve navedene nuspojave dostupne, poput žderanja tijekom mokrenja, mučenja u donjem dijelu leđa, užasnog mirisa mokrenja, redovitog mokrenja, ali uz to i povišene razine unutarnje topline, trebali biste odmah kontaktirati svog obiteljskog stručnjaka , koji će vas uputiti na analize krvi i mokrenja te steći znanje o našoj odlučnosti.

Ako postoje faktori koji uzrokuju pogoršanje, na primjer, kamenci u bubrezima ili mokraćnom mjehuru, zadržavanje mokrenja u bubrezima ili mokraćnom mjehuru, ovu vrstu kontaminacije u pravilu ne treba liječiti. Točnije, mikrobi opstaju u tijelu, no nemojte ga ozlijediti. Drugi problem je slučajnost da su ovi mikroskopski organizmi razlog ponavljanja iritacija s gornjim prigovorima. Zatim je važno spriječiti i pozabaviti se inklinirajućim čimbenicima. U slučaju da ih nema, odgođeno liječenje uroantisepticima treba završiti, ističe dr. Čičin-Šain.

Gomile tekućine i kliničko liječenje

Na sreću, kada imate bolest mokraćnog mjehura, sami možete ublažiti nuspojave. U svakom slučaju, puno znači zapamtiti da se ne bismo trebali “liječiti” bez vještog upravljanja.

U slučaju da se radi o laganom gnjavaži mokraćnog sustava, pristojan doprinos problemu može se riješiti jednostavnim uzimanjem puno vode, urološkog čaja i slično. Uz puno tekućine nuspojave će nestati za par dana i bez uzimanja sredstava protiv infekcija.

Bilo kako bilo, najpoznatija pogreška je započeto uzimanje antitoksina, ‘dodataka’ iz kućne drogerije, u nedostatnoj količini. Nakon samo jedne popijene tablete sva daljnja mokrenja ostat će sterilna i neće biti moguće dokazati koji su mikrobi uzrokovali iritaciju, upozorava esencijalni specijalist dr. Dalibor Čičin-Šain iz Poliklinike Urocentar.

To je razlog zašto biste u početku trebali dati test mokrenja kako biste napravili kulturu mokrenja, au tom trenutku, ako je važno i ako to vaš liječnik predloži, uzmite lijek protiv infekcije. U trenutku kada se pojave otkrića, stručnjak će odlučiti je li preporučeni tretman dobar ili ga treba zamijeniti.

Kako spriječiti povremene bolesti mjehura?

U trenutku kada jednom doživite bolest mokraćnog mjehura i znate koliko je ona vrlo loše osmišljena, trebate učiniti sve da se ne ponovi, a dr. Čičin-Šain kaže da bi bilo u redu pridržavati se ovih standardima, posebno za dame koje su se susrele s iritacijom barem jednom ili dva puta.

– piti do osam čaša vode dnevno
– mokrite svaka 2 do 4 sata i mokrite što je više moguće
– hidratizirajte se prije i dva nakon odnosa
– u slučaju da je bitno, promijenite kontracepciju
– pokušajte ne nositi odjeću koja je tijesna u prostoru regenerativnih organa
– pokušajte ipak ne upijati tuš