OVO JE NAJTUŽNIJE SRPSKO IME: Mnogi ga i danas ponosno nose, a nemaju pojma da je nekada označavalo NEŽELJENO DETE I TUGU!

OVO JE NAJTUŽNIJE SRPSKO IME: Mnogi ga i danas ponosno nose, a nemaju pojma da je nekada označavalo NEŽELJENO DETE I TUGU!

Uvođenje mališana je jedan od onih festivala koji se dešavaju cijeloj porodici, a nakon toga se pojavljuje situacija – biranje imena za dijete. Bake i djedovi se uglavnom angažuju za određena imena koja zavise od običaja, zatim, u tom trenutku, ujak i tetka iz inostranstva sa nekim “all inclusive” imenom, zatim tetka i tetka sa pojedinačnim i bona fide imenima, na kraju majka i otac sude, ali ovo je budite sigurni da se fokusirate!

Pod pretpostavkom da stavite zalog u slikovitost i važnost dečjeg imena, trebalo bi da shvatite da se na ovo muško ime gleda kao na najtužnije srpsko ime!

Izbezumljen, muškarac, jadan, uplašen
Fotografija: PROFIMEDIA
Ime koje se pominje je Nenad, a s obzirom da je to u početku jednostavno srpsko ime, evo zašto je tako.

Nenad je jedinstveno, jednostavno srpsko ime. Oblikovano je od akcijske riječi “vjerovati”, uz poništavanje, na primjer “biti zapanjen”. Ime se najčešće daju mladima koji su na ovaj svijet došli “zapanjujuće”, “niotkuda”, čiji staratelji nisu očekivali. Najpriznatiji slučaj bio je kada su mame ostale u drugom stanju u kasnijim godinama. Ovo ime je daleko u Srbiji, ali iu našim krajevima – Hrvatskoj, Bosni i Crnoj Gori.

Nekoliko etnologa sumnja u nešto. Konkretno, garantuju da ime Nenad počinje od opovrgavanja radničke reči “trebati”, što bi u tumačenju značilo – nepoželjan mladić. Ipak, mnogi raspravljaju o ovoj procjeni i smatraju je neosnovanom. Intrigantno je da ovo ime nema određeni ženski tip imena.

(Kurir.rs/NajZena)

admina