ODRASTAO JE SA MAJKOM BULOM U SIROMAŠTVU: "Imao sam jabuku svako veče pre spavanja", najtužniju pesmu posvetio je NJOJ - Strong Woman

Balkan news

ODRASTAO JE SA MAJKOM BULOM U SIROMAŠTVU: “Imao sam jabuku svako veče pre spavanja”, najtužniju pesmu posvetio je NJOJ

By  | 

Memoari Dina Merlina su takođe deklaracija burne egzistencije Balkana, u kojoj ima i nekoliko divnih asocijacija, onih koje se mogu osjetiti kroz muziku i raspoloženje publike prema normalnim melodičnim zvijezdama.

Živeo je u nevolji

Dino Merlin rođen je 12. septembra 1962. godine u Sarajevu, a pravo ime mu je Edin Dervišhalidović.

Vlastita priča Dina Merlina duboko odiše bijedom, poteškoćama i pobjedom. Došao je na svijet u skromnoj porodici, kada je imao samo pet godina, otac ih je napustio, prepustivši ga da odrasta s mamom. Zbog novčanih teškoća rano je počeo da radi, čak iu prerađivačkoj fabrici, a muzika je uglavnom bila njegova energija, sa izuzetnim akcentom na gitari.

Ugodne suptilnosti njegovog života su neuobičajene, s obzirom na sve, sve što mu smeta pronalazi izlazni plan kroz stihove svojih melodija. Unatoč činjenici da rijetko razgovara o svom povjerljivom životu, jednom je priznao da je pomilovao tatu što ga je napustio, ali da to ne znači da je zanemario.

Dino Merlin
fotografija: Kurir
„Moj tata je bio drvodelja, a mama je bila bula, ili barem muslimanska sveštenica. Imala sam problematičnu mladost: tata je napustio porodicu kada sam imao sedam, a sestra Amina pet godina. Mama je pokušala da nam da sve sto bi ona mogla , tako da nam nije pretjerano nedostajalo. Imao sam bicikl, reciklirane skije i jabuku uporno prije udaranja u kesu, sto je bila skroz super. Mnogi pojedinci u to vrijeme to nisu imali, “, rekao je za Informer.ba Dino Merlin.

Najviše je obožavao svoju dosadašnju suprugu

Već duže vrijeme je veselo vezan sa svojom drugom Amelom, sa kojom ima djevojčicu Amelu i dijete Hamzu. On i Amela su se energično borili za svoju naklonost budući da je ona bila bogata, a on siromašan, pa se njeni roditelji nisu složili s njenom odlukom da bude saučesnik. Dok naklonost pobjeđuje sve, Amela, tada, u tom trenutku, dvadesetogodišnjakinja, krišom se udala za Dina i preselila se da živi s njim i njegovom mamom.

Njeni roditelji je dugo radije ne bi vidjeli, ali su na kraju popustili i trenutno su u izvanrednim uslovima. Dino se radije ne bi odrekao muzike, koja je često predstavljala problem i izazivala probleme u njegovom braku, s obzirom na to da niko ne bi mogao zamisliti kolika bi postignuća mogao uvidjeti.

Dino Merlin
fotografija: ATA Pictures
“Snage sudbine su se u pravom smislu nizale za nas. U trenutku kada smo se upoznali, imali smo samo 17 godina, potpuno besprijekorni i nepatvoreni. Drago mi je da je naše obožavanje do sada došlo. Što se mene tiče, Amela je supružnik, majka, draga i majka mojih mališana, rame za plakanje, najbolji partner i vodič. Ja sam u suštini stidljiva, a ona je moja mama, ko može reći sigurno kako da me smiriš u pravoj sekundi. Potpuno smo jedinstveni: ja se efikasno pokrećem, ona je samouništavajuća i stalno tiha. Pretpostavljam da je to razlog zašto se tako dobro slažemo.”

Neverovatna melodična profesija Dina Merlina

Izuzetno za godinu dana od sada, 1991., Dervišhalidović je započeo slobodan poziv i napravio to veliko ime Dino Merlin. On nastavlja da stvara popularnu muziku, ali dodaje komponente elektronske, orijentalne i etničke muzike kako bi napravio izvanredan zvuk. Svoju najupečatljiviju samostalnu kolekciju isporučio je 1993. godine pod nazivom “Moj fantasy bog”.

Dodatno je komponovao glavnu pjesmu hvale Bosne i Hercegovine “Jedna si jedina”. Učestvovao je u izazovu Evrovizije više puta: 1993. godine u Dablinu kada je komponovao melodiju “Sva zaoštravanja na planeti” koja se brzo obratila Bosni i Hercegovini kao autonomnoj zemlji; 1999. godine u Jerusalimu kada je otpevao melodiju “Travelers” sa francuskom pevačicom Beatrice Poulo; takođe, 2011. godine u Diseldorfu, kada je Bosni i Hercegovini poklonio melodiju “Ljubav zainad”.

Isporučio je kolekciju “Sredin” 2000. godine i bila je to jedna od najprodavanijih kolekcija u jugoistočnoj Evropi u posljednjih 10 godina. Posetu je tada uključio u više od 200 nastupa i imao je veliki nastup u Olimpijskoj areni Koševo pred 80.000 ljudi.

Ništa manje poznata nije bila ni kolekcija „Prenoćište Nacional“, koja je u junu 2014. stigla na osmo mesto na tabeli.

Saradnja Dina Merlina sa različitim zabavljačima

Osim što je pravio razne hitove za sebe, Dino Merlin je komponovao i za druge ljude. Nije samo radio zajedno sa pevačima pop vrste, već je uz to smislio i apsolutno najdraže melodije ljudi.

Dvoglasnu harmoniju koju izvodi sa Vesnom Zmijanac, “Kad mirišeš jorgovan”, pomislio je na sebe i ubrzo se pretvorio u najveći hit na prostoru tadašnje SFRJ. Nakon dvadeset godina, on i Vesna su dodatno snimili dvoglasnu harmoniju “Klupko”, koja ipak nije doživjela takvu pohvalu. He li