NA KOLIKO POJAČAVATE FRIŽIDER ZIMI? Svi Prave Veliku Grešku I Zato Vam Stalno Ledi, OVO JE IDEALNA TEMPERATURA - Strong Woman

Balkan news

NA KOLIKO POJAČAVATE FRIŽIDER ZIMI? Svi Prave Veliku Grešku I Zato Vam Stalno Ledi, OVO JE IDEALNA TEMPERATURA

By  | 

Vedran, vlasnik servisa Mašinko za popravak kućanskih aparata, ističe da postoji nekoliko savjeta kako produžiti vijek trajanja hladnjaka i uštedjeti električnu energiju. Navodi da je postavljanje termostata hladnjaka na “šesticu” tokom ljeta pogreška, jer se kompresor previše napreže zbog velike razlike u temperaturi između unutrašnjosti hladnjaka i okoline.

Preporučuje da se termostat vrati na “jedinicu” ili “dvojku” nakon što se nešto brzo ohladi, čime se postiže temperatura od 4 do 7°C unutar hladnjaka. Također naglašava da bi vrata hladnjaka trebala biti otvorena što kraće moguće kako bi se spriječilo unošenje toplih zraka koji mogu poremetiti temperaturu.

Vedran savjetuje redovno pregledavanje rupice unutar hladnjaka kroz koju se slijeva voda, jer može biti začepljena hranom što uzrokuje curenje vode unutar hladnjaka. Preporučuje korištenje alata koji se dobije uz hladnjak ili alternativno čišćenje rupice sa žicom ili slamkom.

Dodatno, preporučuje čišćenje kondenzatora hladnjaka dva puta godišnje kako bi se uklonila nakupljena prašina ili prljavština koja može ometati njegovo hlađenje. Također ističe važnost pranja gume na rubovima vrata kako bi se spriječilo nakupljanje bakterija.

Nakon pranja unutrašnjosti hladnjaka, preporučuje dezinfekciju octom, a hladnjake sa zamrzivačem treba odmrzavati svaka dva do tri mjeseca kako bi se spriječilo stvaranje leda.