KARDIOLOG OBJASNIO KOJI JE NAJVECI RIZIK ZA SRCANE BOLESTI - Strong Woman

Balkan news

KARDIOLOG OBJASNIO KOJI JE NAJVECI RIZIK ZA SRCANE BOLESTI

By  | 

Sve veći broj mladih između 20 i 30 godina ima srčane probleme, primjerice lupanje srca, zatajenje disanja, aritmije, a razlozi ovih stresnih osobitosti su ubrzani život, negativni obrasci ponašanja i obični pritisak. Kardiolog prof. Dr Miljko Ristić kaže za “Kurir” da postoji obrazac povećanja stope kardiovaskularnih bolesti među mladima, što je ranije bilo nezamislivo.

“Srbija je druga u Europi po broju oboljelih od kardiovaskularnih bolesti, a treća na planeti. Iznimno smo u vrhu u negativnom smislu, ovdje je kontraakcija bombardirala. Unaprijed je bilo nevjerojatno da netko u svom Dvadesetogodišnjaci ili tridesetogodišnjaci imali bi koronarnu bolest, ali trenutno imamo mnogo takvih slučajeva i njihov broj se stalno povećava”, rekao je.

Mladi se ne bave svojim zdravljem, brišu cigarete, alkohol pomiješan s kofeinskim pićima, posjećuju zabave, ne odmaraju se stalno… Idu specijalistu kad vide problem, ali im je dobro kao da sada oslabljen do tada. Specijalist ističe da postoji veliki zastoj u izboru tehnike liječenja, da je protuučinak slab i da kardiomedicinski zahvati zahtijevaju malo vremena.

“Mladi su na računalu ili telefonu, nisu dinamični, također traže hranu jednim klikom, glavni izlaz iz njihovog golubarnika je noću kada idu u bistroe”, rekao je.

Čimbenici rizika su nikotin, koji ograničava vene srca i pluća, te težina, koja povećava kolesterol. Pića s kofeinom oživljavaju srce i povećavaju rizik od aritmije kad god se popije u velikim količinama. Naposljetku, stvarna inertnost jedan je od najozbiljnijih problema među mladima danas i stvara opasnost od koronarne bolesti, au svakom slučaju, šetnja tijekom dana bila bi dovoljna da održi mišiće u kondiciji.