Balkan news

KAKO OKTRITI IMATE LI BOLEST ZVANU TIHI UBICA

By  | 

Hipertenzija potkopava sve, i mlade i starije i umjereno stare, stoga su uobičajene kontrole i metodične procjene važne za donošenje pravodobnog zaključka.

Hipertenzija nije poznata kao “tihi krvnik” zbog neočiglednog objašnjenja, kaže učiteljica dr Vesna Stojanov, voditeljica Odnosa za hipertenziju Srbije. Ne šteti i ne izaziva nuspojave dugo vremena, a nije posebno – djeluje na sve vrste ljudi, podjednako.

“U nekim slučajevima pacijenti gunđaju zbog cerebralne boli, ponekad osjećaju napetost u prsima, zujanje u ušima, ali to su nuspojave koje također mogu ukazivati ​​na različite bolesti. Na taj način, isključivo procjenom pulsa, možemo u bilo kojem trenutku utvrditi i posumnjati da se radi o hipertenziji. opterećenost cirkulacije”, naglašava specijalist.

U tu svrhu važno je izmjeriti napetost, ako ne kod stručnjaka, uzimajući u obzir dostupnost naprava za procjenu napetosti kod kuće, u biti tako.

Navela je kako je riječ o tome da neki pacijenti, u svakom slučaju, kada se donese zaključak, nemaju želju uzimati lijekove “jer ne osjećaju nikakvu tegobu”.

Dr. Stojanov je također upozorio da je hladnije doba godine najosnovnije, s obzirom na izvore hrane koje jedemo u tom razdoblju.

Istina je da oko 95% pacijenata doživljava loše učinke temeljne hipertenzije, čiji je primarni pokretač nesretan način života, neprikladna defekacija, stvarna inertnost, debeljuškastost, pušenje, prekomjerno uzimanje pića, kofein pića i naslijeđenih faktora.

Dodatno je predstavila nekoliko savjeta o najučinkovitijoj metodi za smanjenje kockanja ovog neprestanog medicinskog problema.

“Solidan život, šetnja od 45 do sat vremena otprilike jednom dnevno, umjeren unos soli, čak pet grama soli svaki dan ukupno, umjerena konzumacija alkoholnih pića, jedan do dva pića u broju, ovisno o tome je li muškarac ili dama 150-350 ml piva ili jedna do dvije čaše vina To su radnje koje trebamo provoditi Smjernica tjelesne težine manji unos masnih izvora hrane slastica bijelog šećera to čini glavni problem s težinom i potiče povećanje kolesterola i masnih tvari. Sve su to slučajni čimbenici i pušenje, očito, koje je vitalno,” zaključila je.

Kako ispravno izmjeriti naprezanje kod kuće?

– Bitno je da pacijent prije procjene naprezanja bude opušten, bez aktivnog rada 30 minuta.

– Napetost treba procijeniti istovremeno u danu, prije ili nakon tretmana, kako bi imali mogućnost pregledavanja vrijednosti naprezanja (2-3 puta tjedno, osim ako to specijalist preporuči u svakom slučaju).

– Trideset minuta prije procjene cirkulatornog naprezanja nemojte piti espresso.

– Pokušajte ne koristiti trake za ruke koje opterećuju cirkulaciju zapešća.

– Koristite dovoljno naprava – prilagođenih i s odgovarajućim rukavom (trebao bi pokrivati ​​80% opsega nadlaktice).

– Pacijentima se propisuje višestruko mjerenje naprezanja, u vremenskom okviru do 5 minuta, a zatim se uzima srednja vrijednost napetosti.