KAKO DA ZNATE DA LI VAM NEKO PRISLUŠKUJE TELEFON: Stručnjaci otkrili SIGURNE ZNAKOVE da vas neko prati! Prepoznajte ih NA VREME! - Strong Woman

Balkan news

KAKO DA ZNATE DA LI VAM NEKO PRISLUŠKUJE TELEFON: Stručnjaci otkrili SIGURNE ZNAKOVE da vas neko prati! Prepoznajte ih NA VREME!

By  | 

Vjerovatno ste jednom u životu pomislili da vam neko provjerava telefon. Inovacija je napravila značajan napredak, ali to je razlog zašto praćenje i njuškanje nikada nije bilo jednostavnije, posebno na mobilnom telefonu.

Programeri mogu bez pitanja saznati sve o vašem životu! Prateći GPS signale, oni mogu znati gdje idete u kupovinu i koja područja stalno posjećujete. Kad god prikupe dovoljno podataka, mogu ih prodati na Dim Webu ili iskoristiti za veleprodajne prijevare, što je danas sasvim očekivano. To potvrđuju različiti slučajevi širom planete.

Stoga je od vitalnog značaja da uočite znakove koje šalje vaš mobilni telefon u slučaju da vas neko prati:

mobitel, punjač, usb port
Fotografija: PROFIMEDIA
Telefon se sam resetuje

„Pod pretpostavkom da će se prenosivi počeci ponovo pokrenuti sami, vrlo dobro može biti indikacija da je hakovan“, smatraju stručnjaci za dobrobit i sigurnost gadžeta povezanih s Webom. Dodaju da se zlonamjerni program ugrađen u bilo koji kapacitet obično sukobljava s različitim aplikacijama, pa se telefon “zabrlja”.

Telefon je definitivno odgovorio

Vaš gadget je neočekivano vratio biranje i to vas iritira? Činjenice potvrđuju da svaki telefon, iOS ili Android, gubi brzinu i ograničenje na duge staze, ali pod pretpostavkom da se to dešava u kombinaciji s drugim “nuspojavama” iz ovog pregleda, to je sigurno loše.

Čujete neobične zvukove

U slučaju da čujete odjek, statične zvukove ili zvukove kliktanja, to vrlo dobro može biti indikacija da se neko prilagođava vašim pozivima. Stručnjaci imaju smisla da se to rijetko događa, jer su programeri kulminirali različitim strategijama, ali se fokusiraju na kvalitet zvuka tokom diskusija kada ste u mirnoj klimi ili sami.

Viber, mobilni telefon
Fotografija: SHUTTERSTOCK
Gadget tajno uspostavljen

Radi se o tome da se fizički eliminišu ograničenja proizvođača, da se dobije mogućnost da se dođe do zaštićenih delova gadžeta i uvede špijunski program. “Ovo ne možete vidjeti sami. Potražite Cydia za iOS ili SuperUser za Android. Isto tako se može dogoditi da se pojave na vašem ekranu bez pomoći bilo koga drugog”, kažu stručnjaci.

Telefon traje predugo da bi se i pomislilo na isključenje

Fokusirajte se u slučaju da je telefonu potrebno više vremena od očekivanog da se isključi. “U trenutku kada pritisnete dugme za zatvaranje, gadžet treba da završi svaku od odgovornosti koje je započeo. Ovo takođe podrazumeva slanje informacija autsajderu, na primer programeru, što u suštini gradi vreme odvajanja”, otkriva Perusers Review.

Versatile se često pregreva

Jeste li vidjeli da je gadžet “vruć” u posljednje vrijeme? Ovo može biti indikacija da je hakovana. Štetan program koji radi bez prestanka, bez vašeg nadzora, izaziva pregrijavanje. Očigledno, postoje različita opravdanja zašto se telefon pregrijava, a opravdanje za to bi mogla biti baterija.

Telefon, sterilizacija, čišćenje, mobitel, kancelarija
Fotografija: SHUTTERSTOCK
Dva dodatna razloga s kojima biste se trebali pozabaviti, a koji bi mogli biti indikacija da je vaš telefon hakovan su brzi kanal baterije i dosljedno “pečenje” Weba, na primjer snopovi informacija.

Šta se zaista može učiniti?

Glavna stvar koju treba da uradite je da resetujete telefon. “Zvuči nevjerovatno, međutim neke aplikacije i sljedeće programiranje zavise od toga da nikada ni u jednom trenutku ne restartujete svoj telefon. Ovim osnovnim potezom zaustavit ćete programere”, rekao je referencirani izvor. Antivirusne aplikacije mogu pomoći, ali to što ih imate ne znači da ste zaštićeni.

PDA
Fotografija: SHUTTERSTOCK
“Isključite GPS i područje kada vam to nije potrebno, jer to sprečava stranca da sazna vaše područje. Isto tako je ključno da dosljedno osvježavate telefon i brišete aplikacije koje vas zanimaju”, završava članak Perusers Review.

U slučaju da apsolutno nijedan dio ovoga ne pomaže, resetiranje je sve zajedno, ali resetiranje opreme i uz spremanje samo najosnovnijih duplikata informacija – fotografija, snimaka, poruka, suštine aplikacije Notes i raznih stvari koje nisu okvirne prirode – kažu digitalni stručnjaci.

(Kurir.rs)