Balkan news

IDEALAN U BORBI PROTIV PREHLADE I GRIPA, POMAŽE KOD MALOKRVNOSTI

By  | 

Lipa je vrlo oporavljajuća biljka koja se u narodnoj medicini koristi za ublažavanje raznih bolesti.

Čaj od lipe snižava puls, pospješuje znojenje, pomaže kod bljedila, vodene bolesti, čisti krv i bubrege. Oslobađa nuspojave prehlade i gripe, smiruje naporne napade, smanjuje grčeve, uklanja ubore i mrlje s kože lica, sprječava ćelavost.

Čaj od lipe jača siguran okvir i pomaže organizmu u borbi protiv kontaminacija. Također potiče protok, pomaže asimilaciju, uspješan je za uklanjanje tjelesnih tekućina, olakšava ženske muke i dodatno razvija glad. Razna istraživanja su pokazala da dodatno smanjuje oticanje želuca.

Čaj od lipe posebno je koristan tijekom hladnih mjeseci, a stručnjak Husein Aškin Akpolat upozorava da u jednom slučaju može biti izrazito destruktivan za dobrobit – pod pretpostavkom da se miješa jako dugo. Dakle, glavna stvar je kako je spreman. Idealno je vodu prvo zagrijati na 80 Celzijevih stupnjeva, zatim je izbaciti iz intenziteta, dodati joj malu vezicu trave i cvjetova lipe, te kuhati najviše 10 minuta.

Dugotrajno kuhanje lipe izuzetno je štetno. Zbog odgođenog mjehurića u vodu ulaze brojni tanini, nijansa pravog čaja postaje mutnija, a napitak ima neugodan okus. Sve to implicira da su opasne tvari iz postrojenja prethodno isporučene u vodu.

Pijenje lipovog čaja u ogromnim količinama dodatno je opasno. Propisano je koristiti takav čaj bez dodataka tvari, ali oko 2-3 šalice svaki dan.