EVO KOJE GRESKE NE TREBATE DA RADITE SA VASIM AUTOM U TOKU ZIME - Strong Woman

Balkan news

EVO KOJE GRESKE NE TREBATE DA RADITE SA VASIM AUTOM U TOKU ZIME

By  | 

Tokom prohladnih zimskih mjeseci, mnogi vozači radije zagriju svoja vozila deset do dvadeset minuta prije nego što krenu na put. Međutim, prema Mirroru, ovo vašem limenom ljubimcu može nanijeti više štete nego koristi.


Jason iz Engineering Explained-a, stručnjak za vozila, upozorio je da zagrijavanje motora prije pokretanja može produžiti vrijeme zagrijavanja. Postoji široko rasprostranjena zabluda da se vozilo mora pokrenuti prije nego što se može pokrenuti kako bi doseglo radnu temperaturu. To je bilo tačno u prošlosti, kada je automobilima sa karburatorom bio potreban dug period zagrevanja za nesmetan rad. Međutim, budući da ih nedostaje mnogim modernim automobilima, to je nepotrebno.
Razrjeđivanje motornog ulja Sa direktnim ubrizgavanjem goriva, većina motora više ne mora raditi u praznom hodu. Pre nego što dostignu radnu temperaturu, zagrejaće se tokom lagane vožnje.
Većina automobila ne bi trebalo da radi nekoliko minuta, posebno u hladnim danima kada to može biti opasno. Motorno ulje se može razrijediti dok čekate da se vozilo zagrije. Konkretno, sirovi benzin prodire u ulje, smanjujući njegovu sposobnost podmazivanja.
Stoga, umjesto da ujutro ostavite automobil da radi, odmah uskočite i vozite. Prije toga uklonite led ili snijeg sa prozora. Kao rezultat toga, motor će se brže zagrijati, unutrašnjost automobila će se zagrijati brže, a manje ćete oštetiti svoje vozilo.