Balkan news

DR SVETLANA STANIŠIĆ UPOZORAVA PACIJENTE NA VOĆKE KOJE IMAJU PESTICIDE

By  | 

Pesticidi su nezaobilazni u našim životima, a začudo, ni prirodna hrana nije bez njih, tvrdi prof. dr. Svetlana Stanišić, nutricionistica i profesorica aktualnih znanosti.

“Ne smijemo zaboraviti da postoje i normalne otrovne tvari, pa nas ne potkopavaju samo sintetički spojevi”, rekla je u emisiji Jutro na TV Prva.

“Prirodna hrana vjerojatno nije bez pesticida”, recenzira ona.

“Mnoga ispitivanja koja nas danas upozoravaju na pesticide financirana su od strane prirodnog ulaza za hranu, a dokazano je kako se oni mogu ući u trag u svojim artiklima, iako u samo sedam posto slučajeva. Anorganski razvijeni proizvodi tla sadrže oko 60%.“

U svakom slučaju, prema njoj, udjeli ovih pesticida nisu pretjerano visoki kada proizvodi iz tla stignu do kupaca.

“Ogromni proizvođači uglavnom poštuju zahtjeve za prskanjem i razdobljem zadržavanja, tako da je dovoljno te izvore hrane potpuno oprati. Osim toga, većina pesticida se uništava toplinskom obradom.”

Dr. Stanišić podsjeća da nema puno besplatnih pregleda, ali da je utvrđeno da pesticida ima i u duhanu, što je opomena da je realnost da 50 posto osoba u dobi od 40 do 50 godina puši.

“Najviše se pesticida skuplja tamo gdje se rep prilijepi prirodnom proizvodu”, kaže dr. Stanišić, pa je taj komad prirodnog proizvoda najopasniji. Bez obzira na to, ona jamči da je rizik od pesticida u proizvodima iz tla prilično velik kao i šansa za dobrobit jedne čaše vina u 90 dana.

Kako bi ona to smatrala, ne treba se pretjerano opterećivati ​​u slučaju da je hrana gotova na tipičan način i postoji uvjerljiv razlog da se treba potrošiti novac na zeolitu, koji u posljednje vrijeme nekoliko domaćica koristi dok pere prirodni proizvod. .