Balkan news

DA LI STE IZNENADJENI -NAJBOLJE OCIJENJENA JELA U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI

By  | 

Zemlje bivše Jugoslavije i dalje se ne slažu oko toga smije li se burek poslužiti uz meso i koji se ajvar zapravo koristi; međutim, za gurmane, to je od malog značaja; mogli biste se iznenaditi kada počnete vrtjeti “atlas okusa” kako biste odredili koje jelo ima najveću ocjenu.

Srbija

Od 59 jela koja biste trebali probati u Srbiji, prvo mjesto zauzimaju ajvar i zlatiborska lepinja s ocjenom 4,8. Dok se cijela lepinja “razbija” na somun, perece, kajmak i jaje, ajvar se predstavlja kao “tradicionalni specijalitet od paprike i patlidžana koji je jedan od najpopularnijih priloga na Balkanu i istočnoj Europi”. Jelo se obično jede za doručak i dobro se slaže sa čašom jogurta ili kiselog mlijeka, unatoč visokom sadržaju kalorija i visokoj nutritivnoj vrijednosti. Preporučeno je da se jede rukama “za najautentičniji doživljaj”.
Na drugom mjestu je burek s cheddarom (4,6), a prate ga sarme, krafne, pljeskavica, bijela juha…

Hrvatska

Možda je nekome vrlo bizarno, ali burek s cheddarom izbija kao najbolje ocijenjeno jelo u Hrvatskoj, unatoč tome što ima sličnu ocjenu (4,6) kao i gradele fiš – uobičajeni pristup spremanju nove ribe na roštilju. na hrvatskoj obali Jadrana. “Pojam gradela odnosi se na jednostavnu metalnu rešetku, ali opisuje i dalmatinsku filozofiju i način života tijekom ljeta. Bitno je da riba bude savršeno pečena, a da ostane sočna. Riba se obično premaže maslinovim uljem -umočena grančica ružmarina tijekom pripreme.”
Slijede istarski fui koji se inače poslužuje uz goveđi paprikaš, slavonski i baranjski kulen, zagorski mlinci te bosanskohercegovački burek koji je ujedno i prvo jelo za BiH.

Dobili su ocjenu 4,5. Jelo je vrlo popularno na cijelom Balkanu, ali u Bosni i Hercegovini ima nezapamćen kulturni značaj. “Mnoge domaće poslovice kažu da ako žena zna napraviti dobar burek, ima se pravo udati”, navodi se u bilješci kako “većina mještana tvrdi da se burek može zvati burek samo ako sadrži mljeveno meso”
Iste su ocjene za zeljanicu i sirnicu, kao i za ćevape, suho meso, sarmu, a posebno travničke ćevape koji se prave u kombinaciji junetine, teletine, ovčetine i janjetine.

Sjeverna Makedonija

Ajvar je na jelovniku Sjeverne Makedonije dobio ocjenu 4,8, dok je ljutenica ocijenjena 4,5. Prema Nova.rs, makedonski zelnik, koji se opisuje kao “tradicionalna pita koja se može puniti raznim sastojcima poput sira, španskog, jaja, mesa, poriluka ili kupusa”, dobio je ocjenu 4,4, dok je dobro poznata ohridska pastrva dobila je ocjenu 4,3, a “hren na žaru” ocjenu 4,1.

Prema ocjeni slatkih Slovenaca Taste Atlasa, krafne i druge slastice dominiraju ostatkom slovenske kuhinje. Broj dva je prekmurska gibanica, tradicionalna slastica sjeveroistočnog dijela Slovenije. Ima osam slojeva, a punjena je mljevenim orasima, makom, slatkim vrhnjem i rendanim jabukama.
Treća je blijeda krempita, prikazana tako što je dio kreme od jaja zamijenjen šlagom.