Balkan news

DA LI PAZITE NA OVE SIMPTOME, MOGU DA UKAZUJU NA OPASNU BOLEST

By  | 

Preporučuju se preventivni pregledi jer se rak prostate rijetko pokazuje ranim simptomima. Međutim, kada bi jači pol trebao biti zabrinut? O tome je na RTS-u govorio onkolog dr Davorin Radosavljevi.


“Općenito se savjetuje da na to obrate pažnju muškarci stariji od pedeset godina, a oni koji u obitelji imaju rak prostate neka to učine nešto ranije.” Dovoljno je jednom godišnje otići na pregled kod urologa, kaže liječnik je savjetovao.
No, to bi trebalo biti između 45. i 50. godine ako neki muškarci imaju genetsku predispoziciju koja im povećava rizik od razvoja raka prostate. svake godine odlaziti liječniku. Doktorica Radosavljevi govorila je i o uzrocima raka prostate te rekla kako postoje mnogi od njih. No, bilo je jasno da je hormonski ovisan tumor najčešći i da ima veze sa starenjem.
Liječnik je pojasnio: “Rak prostate je bolest koja se vrlo često javlja kod muškaraca starije životne dobi, ali ne mora značiti da je smrtonosna.” Osam od devet muškaraca u devetom desetljeću života ima rak prostate u nekoj fazi.
Rak prostate obično napreduje sporo i slabo od trenutka kada se pojave simptomi do uznapredovale faze. Trebali biste biti oprezni i obratiti pozornost na sljedeće simptome jer je to korisno.
Bol i peckanje tijekom mokrenja Krv u urinu i sjemenu Gubitak kontrole mjehura Bolna ejakulacija Gubitak sposobnosti erekcije Gubitak sposobnosti erekcije Bol u kostima, posebno u donjim ekstremitetima i kralježnici