AKO NA MALU GOSPOJINU BUDE VEDRO I SUNČANO, EVO KAKVA NAS ZIMA ČEKA: Staro vjerovanje koje NE GRIJEŠI

AKO NA MALU GOSPOJINU BUDE VEDRO I SUNČANO, EVO KAKVA NAS ZIMA ČEKA: Staro vjerovanje koje NE GRIJEŠI

Sutra je jedna od nevjerovatnih prilika, tobožnji ženski odmor, Mala žena

Pojedinci hvale ovu priliku sa svetlim tradicijama, uglavnom posvećenim radu. Izuzetno je cenjena kod Srba, a na mnogim mestima održavaju se vašari i razne službe, svetkovine i molbe do neba.

Isto tako, mnogi pojedinci planiraju i organizuju vjenčanja po dolasku Naše žene, uz obrazloženje da ona, po običaju, na ovaj dan daruje nesvakidašnji poklon pticama zaljubljenima, uvučenima i vjenčanima.

Jesenja venčanja u Srbiji od davnina su počinjala Našom ženom. U hortikulturi se mala žena označavala dok je počelo brazdanje i sadnja ozimih kultura. Otprilike tada su se koordinirali i proslave različitih domaćih životinja.

Prihvaćeno je da začini sakupljeni u Velikoj i Maloj Gospojini imaju izuzetna obnavljajuća svojstva, te da jaja iz tog perioda mogu ostati nova tokom cijele godine, pa se ostavljaju za sadnju; pilići koji se danas rode bit će sjajni nesi.

Vjeruje se da ako je ovom prilikom vedro, bez magle i u slučaju da sunce bude vidljivo veći dio dana, prihvaćeno je da jesen i zima budu blage, sastavlja Prva.

admina