AKO NA MALU GOSPOJINU BUDE VEDRO I SUNČANO, EVO KAKVA NAS ZIMA ČEKA: Staro vjerovanje koje NE GRIJEŠI - Strong Woman

Balkan news

AKO NA MALU GOSPOJINU BUDE VEDRO I SUNČANO, EVO KAKVA NAS ZIMA ČEKA: Staro vjerovanje koje NE GRIJEŠI

By  | 

Sutra je jedna od nevjerovatnih prilika, tobožnji ženski odmor, Mala žena

Pojedinci hvale ovu priliku sa svetlim tradicijama, uglavnom posvećenim radu. Izuzetno je cenjena kod Srba, a na mnogim mestima održavaju se vašari i razne službe, svetkovine i molbe do neba.

Isto tako, mnogi pojedinci planiraju i organizuju vjenčanja po dolasku Naše žene, uz obrazloženje da ona, po običaju, na ovaj dan daruje nesvakidašnji poklon pticama zaljubljenima, uvučenima i vjenčanima.

Jesenja venčanja u Srbiji od davnina su počinjala Našom ženom. U hortikulturi se mala žena označavala dok je počelo brazdanje i sadnja ozimih kultura. Otprilike tada su se koordinirali i proslave različitih domaćih životinja.

Prihvaćeno je da začini sakupljeni u Velikoj i Maloj Gospojini imaju izuzetna obnavljajuća svojstva, te da jaja iz tog perioda mogu ostati nova tokom cijele godine, pa se ostavljaju za sadnju; pilići koji se danas rode bit će sjajni nesi.

Vjeruje se da ako je ovom prilikom vedro, bez magle i u slučaju da sunce bude vidljivo veći dio dana, prihvaćeno je da jesen i zima budu blage, sastavlja Prva.